EUROPASS Bizonyítvány kiegészítő

A bizonyítvány-kiegészítő tájékoztatást ad a külföldi munkaadók és képzőintézmények részére a szakképesítések között. A bizonyítványnál jóval részletesebb dokumentum alapján könnyebben fogadhatják el a Magyarországon megszerzett szakképesítést.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő olyan információkkal szolgál az Ön szakképesítéséről, amelyek az eredeti bizonyítványban nem kerülnek kifejezésre:

az adott képzésbe való belépési követelmények,
megszerzett készségek és kompetenciák,
osztályzási rendszer,
továbbtanulás lehetséges következő szintje,
gyakorlati és elméleti órák aránya,
elvégzett óraszámok.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítő nem helyettesíti az eredeti bizonyítványt és nem jelenti a végzettség automatikus elismerését!

Részletes információt ad a szakképesítésről,
a magyar mellett angol, német, francia, olasz és spanyol nyelveken érhető el,
pontos leírást nyújt a kompetenciákról és a szaktudásról,
nyomon lehet követni benne a változásokat,
képzések jobban összehasonlíthatóvá válnak.

Europass bizonyítvány-kiegészítők főszabály szerint a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-s képzésben vettek részt. A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki Europass bizonyítvány-kiegészítő, ha a szakmai-és vizsgakövetelmények azonosak voltak azokkal, amelyek a 2005. július 1. után végzettekre vonatkoztak.

Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgáztató intézmények adják ki. A bizonyítvány-kiegészítő kibocsátásáért a kérelmező térítési díjat fizet a vizsgaszervező részére 315/2013. (VIII. 28.) Korm. rendeletben meghatározottak szerint.

A törvény értelmében a vizsgáztató intézmények a bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítést kérhetnek – ez minden intézmény saját hatásköre. A magyar és az angol nyelvű bizonyítvány-kiegészítőért költségtérítés nem kérhető. Minden további idegen nyelvű bizonyítvány-kiegészítő kiállítási díja 2021. évben 8650 Ft/idegen nyelv/bizonyítvány.